Inleiding tot het ontstaan van “Wie ben jij”


In oktober 2010 ben ik begonnen met het schrijven van de eerste ruwe versie van het boek. Ik heb er voor gekozen om dit eerste concept met tekortkomingen en hiaten volledig af te ronden. Deze keuze heb ik gemaakt om te voorkomen dat er drie goede hoofdstukken beschikbaar zijn en een schrijversblock mij gaat belemmeren bij het schrijven van de rest van het boek.

Al een jaar geleden had ik de gedachte om een essay of een boek te schrijven over hoofdstuk 5 van het boek “Wie ben jij”. De eerste gedachten voor dit essay waren in 2005 ontstaan toen mij een bijdrage werd gevraagd voor een liber amicorum met als thema “Bouwen”. In deze bijdrage heb ik een drieluik proberen weer te geven aan de hand de vijf denkkaders die als vensters zicht bieden op het drieluik.

Het drieluik bestond uit het hoofdluik “Kijken en denken” en de twee zijluiken “Muziek” en “Fysiek bouwen”.

De vijf denkkaders waren:

  • Dingen en logische verbanden
  • Intensiteiten en associaties
  • Onderlinge verbondenheid
  • Leegte
  • Doorzicht van alle vier voorgaande denkkaders

In de loop van de tijd waren mijn gedachten voor de vijf denkkaders verder ontwikkeld en vorig jaar had ik voldoende materiaal voor een essay over de vijf denkkaders.

Tijdens de zomer van 2010 heb ik veel tijd gestoken in het verkrijgen van kennis en vaardigheden in het schrijven van boeken en essays. Dit heeft er toe geleid dat ik heb besloten om een boek/essay te gaan schrijven voor een breder publiek. De voetnoten bij de tekst hebben als doel om enerzijds verdiepen en achtergrond te geven voor meer geïnteresseerde lezers en anderzijds vermelding van referenties te verschaffen voor de meer wetenschappelijk georiënteerde lezers.

Bij het opstellen van een inhoudsopgave en het in steekwoorden weergeven van de inhoud van de hoofdstukken, kwam ik er in de herfst van 2010 achter dat mijn interesse breder was en ik mijn ambitie wenste bij te stellen. Dit heeft geresulteerd in de voorliggende inhoudsopgave voor het boek “Wie ben jij”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s