Voor wie schrijf ik “Wie ben jij”?


Het boek “Wie ben jij” heeft betrekking op jou, mij en alles om ons heen. Het gaat over het begin der tijden en over hoe jouw voorouders geboren werden en opgroeiden. Het gaat ook over wie jij was voordat jij geboren bent. Niets is op voorhand buiten gesloten. Wij gaan op zoek naar jou en mij en naar het “volkomen al en een” waarin jij en ik zijn opgenomen en waaruit wij zijn voortgekomen. Het boek wordt dan ook geschreven voor jou en mij en voor alles om ons heen.

Het idee voor deze doelgroep van het boek is ontstaan tijdens het kijken naar de openingsscène van de bewerking van de Mahābhārata door Peter Brook[1]. De Mahābhārata is een religieus en filosofisch epos uit India dat bestaat uit ruim 100.000 verzen waardoor het veel langer is dan de bijbel en de Ilias en Odyssee samen. De titel Mahābhārata betekent volgens Wikipedia (NL) “het grote zijn” of “de gehele wereld”[2].

In de eerste scene zegt de verteller tegen de luisterende jongen: “Het verhaal gaat over jou, jouw volk, hoe jouw voorouders werden geboren en opgroeiden. Het is de geschiedenis van de mensheid in dichtvorm. Als jij goed luistert, ben jij iemand anders als het verhaal ten einde is”. De Mahābhārata is het verhaal van India in dichtvorm.

Op soortgelijke wijze gaat het boek “Wie ben jij” over ons verleden, over ons heden en over onze toekomst; niets wordt buitengesloten. Het gaat over wat wij gemeenschappelijk hebben, hoe wij verschillen, hoe wij tot elkaar staan en hoe wij in de wereld staan.

Zijn de doelgroep en het onderwerp ambitieus en veel te breed? Zeer zeker, maar wij staan voortdurend in relatie met alles om ons heen, zoals wij ook voortdurend ademen. Omdat alles om ons heen zo doodgewoon is, merken wij het pas op wanneer het er opeens niet meer is. Waarschijnlijk is water het laatste dat een vis zal ontdekken.

In de volgend berichten zal ik meer vertellen over de manier waarop en de vorm waarin het boek gestalte gaat krijgen.


[1] DVD Peter Brook, http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahabharata – Het ultieme verhaal

Mahabharata - Het Ultieme Verhaal

(DVD – hoes)

[2] Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahabharata en http://en.wikipedia.org/wiki/Mahabharata. Waarschijnlijk is de herleiding in Wikipedia (NL) van Mahābhārata tot “het grote zijn” of “de gehele wereld” niet correct. De auteur van het lemma in Wikipedia heeft mogelijk “bhā” gelezen als bha dat “zijn” betekent. Volgens een elektronische versie van Monier-Williams betekent bhārata “afstammelingen van de bharata’s” in het Sanskriet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s